Når du vil købe breton

Det kan ikke siges nok, gør brug af klubfolk!

Fordelen ved at købe en breton er, at man rent faktisk kan sortere i udbuddet ud fra kvalitative mål. Som jæger er det rart at vide, om hundens jagtlige egenskaber er i orden. Forældredyrenes præmiering på mark- og apporteringsprøver giver en vis form for garanti, idet der her er tale om kvalitetsbedømmelser, som indebærer at hunden bliver efterprøvet for at indeholde de rette jagtlige egenskaber og er dressurbar.

Der er ingen krav om udstillingspræmiering af forældredyr ved stambogsføring af bretons. Køber du af en seriøs opdrætter vil tæven som regel have minimum 2. præmie og hanhunden det samme. Hanhunde på DBK’s hanhundeliste har alle 1. præmie på udstilling.

Hvis tæven er spinkel, bør du efter vores mening være tilbageholdende med et køb! En generel tommelfingerregel (gammel bondefornuft) siger, at det er tæven, der i særlig grad præger afkommet.

Så er der hundenes sundhedsmæssige tilstand tilbage

Hunde med grove fejl - fysisk og psykisk - bør være frasorteret på udstilling og markprøve. Med hensyn til sundhed har der tidligere været en del debat om betonens eventuelle problemer med hofteledsdysplasi - også kaldet HD. Det vil være alt for omfattende at redegøre for denne problematik på denne hjemmeside, men jeg skal tillade mig at konstatere, at de afledte konsekvenser for hunde med middelsvær grad af HD og opefter primært kommer til udtryk blandt store tunge hunde. Bretons gennemsnitlige HD-status ligger mellem B og C - tættest på C.

Uanset forældredyrenes HD-status bør enhver ansvarlig hvalpekøber sørge for at hunden bliver HD-fotograferet. Hvorfor det? Det statistiske materiale bliver bedre, og dermed også et godt og fornuftigt arbejdsredskab for klubben og opdrættere. Det skal her fremhæves, at selv om forældredyrene er HD-frie, er der ingen garanti for HD-frie hvalpe.

Kontakter du Dansk Breton Klubs Avlsråd vil du stort set kun få anvist opdrættere, der har hvalpe efter godkendte parringer. Regler for disse parringer kan ses på klubbens hjemmeside. Udbuddet er ret begrænset, hvilket i sig selv ikke nødvendigvis er negativt. På hjemmesiden finder du også en oversigt over klubbens kontaktpersoner. Dem kan du også gøre brug af, da mange af dem er vidende om hvalpekuld hos de mere aktive medlemmer.

Gør dit forarbejde grundigt, og skal du vente et halvt år eller lidt mere på den "rigtige" hund, så slå dig til tåls med det.

Her kan du læse mere om breton'en:

Breton'en - en glad og alsidig jagthund

Exteriørbeskrivelse

2018 Jagt kuldet

Endnu et kuld fra Kennel Gribskoven's

 

Dette kuld er Aidas tredje kuld. Efter mange overvejelser, om hvilken hanhund vi skulle vælge, faldt valget på Gribskoven's Laban. Laban er fra Afrika kuldet og helbror til både Faru og Bertha. Laban var på det tidspunkt 11 år og stadig en effektiv jagthund, der har bestået mange apporteringsprøver.

Dette kuld har fået jagtrelaterede navne.

 

Ulicia de L'isle de Callac

-|- Ulicia de L'Isle de Callac 2003-2014

 

Ulicia de L'Isle de Callac - i daglig tale 'Licia - er importeret fra Bretagne i 2003. Der bliver ind imellem brugt udenlandske hanhunde i avlen i Danmark, men ikke mange tæver. Importen af 'Licia og hendes "niece" (Kennel Stenhøj) er sket med ønsket om at få lidt nyt blod til Bretonerne i Danmark.

'Licia er faldet godt til i Danmark. Hun går meget stort på marken, i en utrolig fart, og ikke meget undgår hendes opmærksomhed. Hun har en fast stand og rejser villigt fugl på ordre. Desværre har hun også nogle unoder. Hun synes at især fasaner er spændende at jage, og hun forfølger gerne harer og råvildt med hals.

Ulicia fødte den 31. marts 2007 sit første kuld, som bestod af 11 sunde og livlige hvalpe. Her har flere hvalpe bestået DJU´s godkendte apporteringsprøve, og Gribskovens Faru har opnået markante resultater på prøver. Den 9. oktober 2008 fik hun sit andet kuld på 9 stk., som også var sunde og livlige, og hvor den første hvalp brillerede 8 måneder gammel med at bestå en apporteringsprøve.

Ulicia har bestået DJU´s anerkendte apporteringsprøve og har en 2. præmie på udstilling.

 

Ulicia er mor til Hærfører-kuldet 2008, far er Bølle, og Afrika-kuldet 2007, far er Bølle.

2016 Retrokuldet

Aida har været på besøg hos Klaphattens Balou, der er valgt på grund af sine meget stabile præstationer på marken – og ikke sit kennelnavn. ;)

Aida og Oskar har været på kursus. Aida var blot forsøgshund for en flok dyrlæger der skulle lære at drægtighedsscanne hunde. Hun tog hele virakken på Køge Dyreklinik med ophøjet ro, og selve scanningen viste med stor tydelighed at hun er drægtig, og forventet fødsel d. 22. juni 2016.

Der kom 7 fine hvalpe efter en lang og urolig nat. Hvalpene trivedes nu alligevel godt, og er vokset op til smukke og dygtige hunde.

Dette kulds tema er "Retro".

2015 Astrid Lindgren kuldet

Vi havde lang tid i forvejen lavet en aftale med Thomas og Anne om, at Annes Zuma (Aulumboens Cliff) skulle være far til Aidas første kuld hvalpe. Og når nu aftalerne var på plads, kan ventetiden føles uendelig lang.

Den 17. september 2015 kom 3 tæver og 3 hanhunde endelig til verden. Store og fine og fulde af liv. Aida vidste ikke helt, hvad hun skulle stille op med hvalpene, men det lærte farfar, som var tilkaldt i jordmoder-tjeneste, og sønnen hende. Der gik ikke længe før Aida havde styr på sin nye rolle som mor.

Dette kulds navnetema er Astrid Lindgren.