Midt i sejrsrusen dryppede husets frue lidt malurt i bægeret, da hun tørt konstaterede, at det nok var husets dyreste glas, jeg havde med hjem fra dagens prøve.

Det ændrer ikke ved glæden, at det langt om længe lykkedes at få en 1. præmie i Åben Klasse på Gribskovens Bertha. Bertha har haft en del starter i Åben Klasse, og hun er dog tidligere blevet belønnet med enkelte 2. præmier, ligesom hun har vist stor dygtighed på apporteringsprøver, med bl.a. en 1. præmie på DBK´s udvidede apporteringsprøve (B). Enkelte 1. præmier (og en enkelt pokal) er da også hentet hjem på lokalprøve, men det tæller ligesom ikke rigtigt, selv om der på dagen er præsteret efter bogen. Men, når det virkeligt gjaldt, har Berthas ekstreme jagtlyst taget over, og spoleret mangen en prøvedag.

 

Bertha valgte at fejre sin syvårs fødselsdag den 1. april 2017 med i foråret at udvise gode takter på alle prøver, hvor hun for det meste gik i god kontakt for fører og anlagde et stort og flot søg i en smuk stil. Der var, til forskel for tidligere år, knap så meget stress på for føreren, selv om han til stadighed skulle være 100 % på, når Bertha lige kom ud til hegnet eller hen til den lille remise ude på marken. På ESK´s sjællandske hold den 31. marts duperede hun alt og alle med et fantastisk søgsoplæg, og selv om hun ikke lykkedes med fugl, gav dagens præstation lyst til at afprøve "pensionisten" endnu engang inden lukketid. Bertha blev tilmeldt til prøve i Hornsherred lørdag den 8. april.

Forventningen til Bertha var på dagen skyhøj, men det blev der hurtigt lavet om på, da første slip skulle foregå i skrå sidevind på en smal mark med et tæt hegn op mod vindsiden. Der blev bandet og svovlet. Med to stort gående hunde kan det næsten kun gå galt, og de startede da også med at støde op til hegnet, og der efter tage et lille kapløb langs med dette. Skrækscenariet stod jo klart inden hundene blev sluppet, så koncentrationen var i top. Det lykkedes at få Bertha til at dække marken fornuftigt. Til sidst i et lille engstykke begyndte makker at trække an flere gange, og selv om Bertha viste spontan sekundering på sidste prøve, så er det ikke noget vi bare satser på hun gør. Hun blev kaldt til orden. Ved indkald fik hun fært i næsen, vendte om på en tallerken, men fik ikke sat parhøns, der flygtede med fuld respekt fra Berthas side.

I 2. slip på græs op mod nyt hegn startede hun stort og flot. Begge hunde skulle dog op og afsøge hegnet - med kraftige markeringer til følge. Hundene lavede dog ingen ulykker, selv om der var hare på terræn. Der blev skiftet over til en høj rapsmark i kuperet terræn. Her gik begge hunde stort og flot. Bertha havde en kort afstikker (med et enkelt eller to bjæf) ned langs med hegn, men hun kom straks tilbage, da fløjten lød. Pludselig meldte den anden fører stand. Bertha var ikke til at få øje på. For at hindre eventuelle ulykker var det bare med at komme med ned til den anden hund, så Bertha kunne stoppes. På vejen ned kunne vi se en sort rumpe, der stak op i den høje raps – små 30 meter fra den anden hund. Begge hunde stod i selvstændig stand, og det var helt tydeligt, at det ikke var for det samme. Makker fik chancen for afvikling først. Der blev ikke påvist vildt. "Avance", og Bertha gik ret frem og rejste præcist fasanhøne. Komplet ro i opfløj og skud. Bertha havde gået usvækket i det lange slip! 1. præmie.

2017.03 Oskar AidaSå nu er Bertha måske knap så meget pensionist mere. Mon ikke vi tager et par vinderklasser her i efteråret. Så må vi se. Bertha har alle dage været en svær hund at styre på markprøve og jagt, men på mange måder har hun også været ret nem at dressere. Du kan læse om Gribskovens Bertha og Sørens kamp fra unghund med brækkede ben m.m. i Jagthunden, December 2012, side 68.

Forårets prøver var altså lige ved og næsten for både Aida og Bertha, hvor Bertha altså kom i mål. Aida var tæt på et par gange, og Aida og Oskar præsterede at komme med over middag på Dansk Breton Klubs internationale vinderklasse, hvor Aida havde en flot fugletagning med rejsning for parhøns om formiddagen. I øvrigt var det tæt på, at familien Stenhøj var repræsenteret over middag (2. heat og matchning) med 3 generationer. Farfar, farbror og Oskar. Men, farbrorens hund spolerede i sidste slip sin gode position med at prelle en flygtende fasan. Farfar Aage blev på dagen 4. vinder.